Смели деца, спасили жена от кражба, ще стават полицаи (ВИДЕО, СНИМКИ)

Всеки ден говорим за агресията в училище и пребити деца, а днес ви предлагаме историята на Никита и Юрий. Двама приятели от Бургас на 16 години, които станаха герой на връх 8 март.

Никита Соловьов и Юрий Атанасов са двамата младежи, които в късните часове на вчерашния ден демонстрираха невероятна смелост, опитвайки се да задържат извършителя на грабеж на дамска чанта, собственост на 27 годишна бургазлийка.

Image_6101969_128Момчетата чули викове за помощ около 21.50 ч. в района на административната сграда на бюрото по труда, разположена на бургаската улица „Копривщица” в к-с „Лазур”, като без колебание се втурнали да помогнат на изпадналата в беда навръх най-женския празник 8 март.

Забелязали посоката, в която побягнал нападателя и го последвали, като установили, че се е скрил под сребрист джип. Успели да го извадят изпод автомобила, като му отнели ограбената чанта и я върнали на бургазлийката. Това бил и момента, когато според думите на смелите Никита и Юрий, за пръв път почувствали страх, че непознатият може да е въоръжен и да ги нападне.

Използвайки временното им колебания нападателят успял да избяга.

В двете училища на момчетата – СУ „Димчо Дебелянов” на Никита Соловьов и Руската гимназия – на Юрий Атанасов, през днешния ден не знаеха за героизма на учениците, но новината за тяхното благородство и смелост бързо се разпространи сред връстниците им.

Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов лично отличи 16-годишните младежи с поздравителен адрес.

В резултат на бързите Ви и адекватни действия един опит за извършване на криминално посегателство е останал недовършен, но вярата в доброто и в човещината на хората у една жена се е засилила!“, се казва в поздравителния адрес.

Никита и Юрий са неразделни приятели от около година и половина, като заедно тренират бойното изкуство кудо.

Мечтата на родения на 13.02.2001 год. в Архангелск, Русия Никита Соловьов била да се състезава в тази дисциплина, но след получени спортни травми, останали единство любовта му към японското бойното майсторство и развитите при тренировките: смелост, себеотрицание и дисциплина. Никита споделя, че лесно е научил български език, въпреки че е в България само от шест години.

Неговият приятел Юрий също не се е ориентирал професионално, тъй като изчаква да види успеха си при завършването на Руската гимназия.

Image_6101968_126Двамата обаче получиха покани лично от директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов да кандидатстват за полицейски служители след завършване на средното си образование, тъй като най-важните качества, нужни на полицаите – смелост, съобразителност, бързина и социална ангажираност, вече притежават!

Ще станат ли Юрий и Никита полицаи предстои да видим след години!

- реклама -