журналисти Йълдъръм смъртно наказание, Турция конституция съдия Хага ООН международен съд

Смъртното наказание в Турция – с ограничен режим?

Мерки срещу опитите за преврат в страната

Ако политическите партии постигнат споразумение и при наличието на национално съгласие, смъртното наказание може да се въведе с ограничен режим. Това заяви турският премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм.

Според него връщането на смъртното наказание е въпрос на конституцията и на компромиса, и поправките не представляват връщане назад. Той припомни, че идеята за връщането на екзекуциите се роди при опита за военен преврат от 15 юли от народа, който не иска повторение на подобни събития, но правителството не е в състояние да ги наложи еднолично.

„Промените в конституцията, които искаме да направим, ще бъдат последният удар върху фокуса на метежниците и така ще премахнем опеката от дневния ред на демокрацията в Турция. В миналото на всеки 10 години се правеха преврати с цел да прекъснат пътя на страната ни към развитието. Едни хора искаха икономическа, политическа и социална нестабилност, и никога не са приемали силната политика, развитието на демокрацията, създаването на силно и стабилно правителство“.

Тънката червена линия

Той подчерта, че съществува голям риск от разделяне на Турция, ако не се въведе президентската система на държавното управление. В противен случай страната ще остане под заплахата на вътрешни и външни катаклизми, увери Йълдъръм.

Той се спря и на операцията в редакцията на в.“Джумхуриет“, като подчерта, че свободата на медиите не е проблем за кабинета, напротив, ще я защитава докрай.

„Има отворена правна процедура срещу издателите на вестника, по заповед на прокуратурата в Истанбул са извършени арести и веднага се заговори, че се убива свободата на печата. Ние сме свикнали с тези нападки. Нямаме проблем с тази свобода, но с европейските ни приятели не можем да се разберем по този въпрос – след всяка стъпка в борбата ни срещу тероризма те вадят на преден план медийната свобода“.

Премиерът отправи и остра критика срещу Европейския парламент:

„И станал един в Европейския парламент да разправя, че арестите във вестника престъпвали червената линия на Европа! Братко, ние с твоите линии няма да се занимаваме, червените линии пред нас може само народът ни да чертае, какви са разпоредбите на твоята линия? Ние можем да задраскаме твоята линия, върху твоята да очертаем нашата, Турция не е страна, която може да действа под заплахи. Ако бяхте толкова чувствителни към тези въпроси, трябваше да мислите, когато допуснахте рекламната изложба на терористите /от ПКК/ в Европейския парламент, къде ви беше червената линия тогава? Спрете да се занимавате със свободата на пресата, с двойни стандарти доникъде няма да стигнете, бъдете честни“.

Така Йълдъръм се обърна задочно към председателя на ЕП Мартин Шулц. Той призова още политическите сили в Турция да се обединят за промени в конституцията.

- реклама -