Смарт сити на бъдещето ще отвори врати в София

Първият проект в България в рамките на инициативата „Един пояс – един път“ ще бъде проектът „Св. София“. Това става възможно след подписването на договор за стратегическо партньорство между компаниите Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL) и ZTEICT в рамките на Форума за международно сътрудничество „Един пояс – един път“ на 14 май в Пекин.

Това партньорство ще превърне проекта „Св. София“ в първия интелигентен град (smart city) в Европа.

Форумът в Пекин е най-значимата проява от началото на „Един пояс – един път“през 2013 г. – най-мащабната и стратегическа китайска инициатива за международно и регионално сътрудничество. 29 държавни и правителствени ръководители и 1200 делегати присъстваха на събитието, сред които китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин.

Споразумението за партньорство между BDHL и ZTE е сред най-важните през последните години в развитието на „Един пояс – един път“ и плановете за сътрудничество „16+1“ между Китай и Централна и Източна Европа, а България има безспорно стратегическо местоположение за „Един пояс – един път“.

„Тъй като ние и ZTE споделяме еднаква визия за внедряването на технологии в ежедневието и бизнеса, решихме да работим заедно за изграждане на интелигентен развлекателен и търговски комплекс с възможности за бизнес, професионално обучение, образование, здравеопазване, живеене, туризъм и комунални услуги. Всичко това ще превърне проекта „Св. София“ в първия корпоративен интелигентен град в Европа. Благоприятното местоположение и възможностите, които осигурява „Един пояс – един път“, ще привлекат гости от цял свят и ще дадат тласък на туристическия бизнес в София“, обяви Албърт Хунг Чао Хонг, вицепрезидент на BDHL.

Проектът ще има ключово значение за бизнес контактите между Европа и Азия и ще бъде модел за търговско-развлекателен комплекс. На площ от 1.56 млн. кв. м „Св. София“ ще включва международен търговски център, луксозен 5-звезден хотел, първокласен изложбен и конгресен център, най-големия в света закрит аквапарк, мега мол, луксозни апартаменти и вили.

Посредством интернет на нещата, облачна платформа за данни и 5G технологии, приложими в областта на услугите, ще бъдат осигурени иновативни технологични решения за бизнеса, професионалното обучение, образованието, туризма и комуналните услуги и ще бъде изграден иновативен европейски туристически център“, обяви Минг Сиао, вицепрезидент на ZTE.

- реклама -