„Смърт на Америка“ скандираха на протест в Техеран и палиха американското знаме

Хиляди иранци скандираха „смърт на Америка“ в близост до бившето американско посолство в Техеран. Днес се навършват 40 години от превземането на дипломатическата мисия. Началникът на генералния щаб на страната сравни САЩ с отровен скорпион, който възнамерява да нарани Иран.

Тълпи от хора изпълниха днес улиците около бившето посолство, наричано „свърталище на шпиони“ след Ислямската революция в Иран през 1979 г.

Студенти твърдолинейни ислямисти щурмуваха посолството скоро след падането на режима на подкрепяния от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави и държаха за заложници 52 американци там в продължение на 444 дни. Оттогава двете страни са във враждебни отношения.

Американски и израелски знамена, както и чучела на американския президент Доналд Тръмп бяха изгорени по време на митингите, които се състояха в 1000 селища из цялата страна, предадоха държавните медии.

„Борбата ни с Америка е за нашата независимост, за недопускане да бъдем изнудвани, за нашите ценности, вярвания и религия“, каза в реч пред митинг пред бившето посолство началникът на генералния щаб на Иран генерал-майор Абдолрахим Мусави.

„Те (американците) ще продължат с враждебните си действия също както отровния скорпион от поговорката, в чиято природа е да жили и не може да бъде спрян, освен ако не бъде смазан“, заяви Мусави, цитиран от държавната телевизия.

След четири десетилетия управляващото духовенство в Иран продължава да използва невинни цивилни граждани като пешки в провалената си външна политика, заяви говорителката на Белия дом Стефани Гришъм .

„Докато Иран не промени това и останалите си враждебни действия, ще продължим да налагаме болезнени санкции“, каза говорителката. „Той (иранският режим) може да избере мира пред взимането на заложници, убийствата, саботажа, отвличането на кораби и атаките срещу световните петролни пазари“. Подкрепяме иранския народ, време е иранският режим да направи същото, допълни Гришъм.

- реклама -