Сляпата Вайша

„Сляпата Вайша“ не успя да спечели Оскар

Филмът „Сляпата Вайша“ на Тео Ушев не успя да спечели наградата „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм.

Победител стана „Свирчо“ (Piper) на „Пиксар“. Останалите номинирани в категорията бяха Pearl, Borrowed Time и Pear Cider and Cigarettes.

„Сляпата Вайша“ е канадска продукция по разказ на Георги Господинов отпреди 15-ина години. Автор на музиката е Никола Груев – Котарашки. Премиерата на филма беше на Берлинския международен фестивал по-рано този месец.

Сляпата Вайша

Преди церемонията Георги Господинов написа на страницата си във Фейсбук, че филмът вече е получил най-голямата награда с това, че е събудил вълнение и радост.

Каквото и да й се случи тази вечер на „Сляпата Вайша”, тя получи най-важната награда – събуди вълнение и радост. „И надежда за нас на общо основание”, както ми писаха. Тази история се роди преди петнайсет години, а сега прогледна благодарение на таланта на Теодор Ушев. „Сляпата Вайша” днес се разказва и гледа на места, където не мога да бъда. Затова искам да благодаря от тук, от мястото на написване.

Благодаря на Тео, който събуди историята и я разказа точно така както е написана, с обич. Благодаря на издателите си от „Жанет 45”, които продължават да издават книгата, в която живее Вайша – „И други истории”. Благодаря на всички, които се зарадваха от сърце на онова, което се случи. С Тео сме родени през една и съща година, 1968-а, имаме обща памет за нашето минало и бъдеще (случило се и неслучило се). Тази номинация е и за поколението, към което принадлежим. И още повече за тези, които идват сега. Толкова ми се иска тя да вкара смисъл, надежда и мотивация за всеки, който пише на български стихотворение или разказ, рисува или прави музика. Има смисъл. Тази номинация няма общо с държавата, но има общо с хората, родени тук. Вайша, Тео, Котарашки и аз идваме от тези места. Значи може.

- реклама -