издръжка, заплата, доходи, разходи

Служители от кадастъра стачкуват заради ниски заплати

Недоволство заради ниски заплати. 

Служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в цялата страна поискаха увеличение на възнагражденията, предаде бТВ.

Петя Устрелска е сред едва осемте служители на Службата по геодезия и кадастър във Враца, които обработват, поддържат и актуализират данните в 155 кадастрални карти в областта.

„Аз като старши експерт взимам 1000 лева заплата. Извинявайте, но и ние имаме семейства, и ние усещаме галопиращата инфлация, имаме деца. Това е недопустимо, обидно е и е направо унизително. Това е подигравка с нашия огромен труд, който влагаме“, каза тя.

Затова и текучеството е голямо. Напът да си тръгне е поредният опитен кадър.

„Ако не се оправят нещата, просто напускам. Моя колежка, инженер-геодезист от години в Кадастъра, напусна, обидена, унизена от ниското заплащане“, каза инж. Юлияна Йошовска, ст. експерт „Административно обслужване“.

В столицата средната заплата е 2340 лв.

За да покаже недоволството си, службата преустанови работа за час с искане за 20% по-високи заплати. Мълчалива демонстрация се проведе и в София.

Стачкуващите настояват повишенията да влязат в сила със задна дата от 1 октомври. Исканата за целта обща сума от бюджета е около 600 000 лв., изчисляват от КТ „Подкрепа“, които участват в протеста.

- реклама -