Навални

Служители на Търговското представителство на Русия са лицата, които напускат България

Двама служители на Търговското представителство на Руското посолство ще трябва да напуснат страната ни заради обвинения в шпионаж.

На 23 септември съветник-посланик в посолството на Русия в София беше поканен в министерството на външните работи, където му беше връчена вербална нота за обявяване на персона „нон грата“ на двама служители на Търговското представителство“, се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия у нас.

В него се посочва, че на руската страна „не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, която е несъвместима с техния статут“.

„Със съжаление, трябва да констатираме, че неоснователното изгонване на дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Служителите ще напуснат България в посочения срок. Руската страна си запазва правото за приемането на ответни реципрочни мерки“, се подчертава в съобщението.

По-рано днес Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Двамата дипломати са събирали информация, представляваща държавна тайна.

Срещу тях е било заведено и досъдебно производство, но то е спряно, тъй като се ползват с дипломатически имунитет.

- реклама -