Бейрут
сн. БГНЕС

Служители на пристанището в Бейрут под домашен арест

В Ливан поискаха от армията да постави под домашен арест неопределен брой служители на пристанището в Бейрут, отговорни за съхраняването на амониев нитрат, който във вторник предизвика мащабната експлозия, причинила смъртта на повече от 100 души.

Ливанското правителство обяви извънредно положение за две седмици, съобщи на пресконференция министърът на информацията Манал Абдел Самад.

сн. БГНЕС

Най-малко 135 души са загинали при пагубната експлозия, а десетки все още са в неизвестност, според нов баланс, публикуван в сряда от министъра на здравеопазването Хамад Хасан.

Около 5000 души бяха ранени при експлозията във вторник. „Без съмнение все още има хора под развалините и получихме десетки обаждания за изчезнали лица“, каза той пред репортери в кулоарите на правителствено заседание.

Губернаторът на Бейрут Марван Абад заяви, че около 300 000 души са останали без дом поради огромните щети, като според него са засегнали повече от половината от столицата с около 2 милиона жители.

сн. БГНЕС

Според властите около 2750 тона амониев нитрат, съхранявани „без мерки за сигурност“ в пристанището на Бейрут, са причина за експлозиите.

- реклама -