проверка, Пирогов, протоколи, НЗОК, пациенти
Снимка: БГНЕС

Служители на „Пирогов“ отново излязоха на протест, искат оставката на Стойчо Кацаров

Лекари, които работят в „Пирогов” излизат на протест втори ден заради несправедливото, според тях, уволнение на директора на болницата проф. Асен Балтов.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров освободи Балтов в сряда, а като причина бяха посочени резултатите от проверката на Здравната каса, която установи нарушения за над 1 милион лева в болницата.

По-рано лекари от „Пирогов“ обясниха бил ли е фиктивен пациент министър Стойчо Кацаров. „Лицето Стойчо Кацаров е постъпил в „Пирогов“ за изследвания и е бил регистриран с неговата лична карта“. Това стана ясно от думите на д-р Камен Данов – началник на Отделението по Гастроентерология пред NOVA.

Думите му са във връзка с твърдението на здравния министър, че на негово име има отчетен болничен престой през месец януари, когато той не е бил в „Пирогов“. В четвъртък от здравното министерство съобщиха, че Стойчо Кацаров е един от фиктивните пациенти, лекувани в спешната болница.

Според информацията, през ноември 2020 г. той постъпил за лечение от COVID-19, а имал епикриза като лекуван от цироза на черния дроб.

Служителите на „Пирогов“ настояват да се прекрати с лъжите и „ужасяващия“ тормоз, а служебният здравен министър Стойчо Кацаров да подаде оставка.

Това се казва в официална позиция на болницата.

Най-голямата спешна болница в страната снема доверието си и от управителя на НЗОК Петко Салчев и иска той да понесе своята отговорност затова:

„че си позволи да внушава на обществото, че извършваме злоупотреби, че „без да се работи, без да отчита дейност, въпросното лечебно заведение е получило пари“.

Изпратили са писмо до президента на Република България Румен Радев, в което настояват незабавно да освободи от длъжност здравният министър в служебното правителство, което е назначил.

„Възразили сме срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка. Възраженията са депозирани в законовия срок и ред в НЗОК. Категорични сме, че ще продължим с протестите, докато не се възстанови нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор“, пишат от лечебното заведение.

- реклама -