Бойко Рашков, министър, Николай Нанков, Петя Аврамова, избори, разпит

Служебното правителство реши, че Бойко Рашков ще отговаря за изборите

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще координира действията по подготовката на изборите на 14 ноември, когато ще гласуваме едновременно за парламент и за президент. Това реши на днешното си заседание правителството. А новината бе съобщена от министъра на земеделието Христо Бозуков.

Рашков имаше водеща роля в организацията и на изборите на 11 юли.

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната власт, както и регионалните структури“, посочи в началото на заседанието премиерът Стефан Янев.

Преди дни беше приета план-сметката за изборите. В нея са заложени близо 124 млн. лева, като от тях 52 млн. лв. са за възнагражденията на РИК и СИК.

За охраната на изборите от МВР ще бъдат отпуснати 19 млн. лв. Министерството на Външните работи, които отговаря за вота зад граница, ще разчита на 10 млн. лв., а МОН – на 60 хил. лв.

При необходимост ще бъдат отпуснати средства и за допълнителни машини за гласуване и евентуално за камери в секциите.

За отпечатване на хартиените бюлетини и обработка на резултатите ще бъдат отделени 15 млн. лева.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове, съобщават от Министерския съвет.

Избирателните списъци ще бъдат задача на регионалния министър, а здравният министър ще определи при какви противоепидемични мерки ще гласуваме.

Министърът на външните работи ще отговаря за организацията на вота в чужбина, а министърът на правосъдието – местата за лишаване от свобода.

- реклама -