еврокомисар

Служебното правителство номинира еврокомисар, ако след изборите не се направи кабинет

Ако след предсрочните избори не бъде съставено правителство, служебният кабинет ще трябва да номинира следващия български еврокомисар. Това стана ясно от думите на премиера Герджиков.

Въпросът, той коментира като много деликатен. „Решението, което е меродавно е, че до изборите на 26 март служебният кабинет няма да излъчва еврокомисар. След изборите, обаче, ако не се състави веднага правителство, тогава ще излъчим еврокомисар, защото продължаване на времето България да е без еврокомисар не е добро за България. Вече 2 месеца нямаме еврокомисар, можем още 1 месец, но от там насетне, ако нямаме положителен резултат от изборите, служебният кабинет ще излъчи еврокомисар”, каза още служебния министър-председател.

Екипът на Герджиков с амбиции да въведем еврото

Той бе категоричен, че има амбицията служебният кабинет да направи първата стъпка за влизане на България в преддверието на еврозоната. По думите му страната отговаря на 3 от 4 критерия за това.

„Остава един последен критерий, за който може би трябва да се положат усилия и да се направят съответните съгласувания със страните-членки в ЕС. Тъй като това не е само вътрешнополитически въпрос, а е и политически въпрос с европейски измерения”, каза Герджиков.

Той заяви, че вече има хора, които е натоварил с работата по въпроса. Все пак направи уговорката, че не може да гарантира, че ще доведе процеса до край поради лимитираното време на управлението му.

- реклама -