Служебният премиер свиква среща за Шенген

Спешна среща за Шенген свиква за утре служебният премиер Гълъб Донев. Тя ще се състои в понеделник, в сградата на Министерския съвет на „Дондуков“1. В нея ще участват вицепремиерът и МВР шеф Иван Демерджиев, дипломат №1 Николай Милков и правосъдният министър Крум Зарков.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство

за отстояване на готовността на България за присъединяване

към Шенгенското пространство, съобщи dariknews.bg.

В края на миналата седмица стана ясно, че Нидерландия категорично отказва да пусне България в Шенген. Премиерът на държавата Марк Рюте дори направи изказване, от което излезе, че границата ни може да се премине от всеки, платил 50 евро. Думите му предизвикаха лавина от гневни реакции у нас, а също и в европейските институции, които изрично подкрепят членството ни.

Заради твърденията на Рюте днес главният прокурор Иван Гешев призова Нидерландия да даде доказателства за тарифата за нелегалните мигранти у нас.

„Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, че

„иска да изключи възможността за незаконно преминаване

на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро”, като главен прокурор на Република България заявявам, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това. Това написа Гешев. И призова отново, ако партньорите на българия от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с доказателства, ги очаква. „Очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона. България е правова държава, част от Европейския съюз и като такава спазва и защитава европейските ценности.”, подчерта той.

- реклама -