Служебният премиер се срещна с работодателите от КРИБ

Герджиков: „Икономиката е в основата на просперитета и макар служебното правителство да е с по-кратък хоризонт на работа, ще се стреми към добро и ползотворно сътрудничество с бизнеса.“

Това е заявил министър-председателят Огнян Герджиков по време на срещата си в Министерския съвет с представители на КРИБ, информираха от правителствения пресцентър.

В хода на разговора е подчертано значението на политиките, стимулиращи българското производство. Работодателите са поставили темата за липсата на достатъчно квалифицирани кадри в страната. Премиерът се е съгласил с тях, че е необходима повече гъвкавост за решаването на този проблем и добави, че дуалното образование е добра стъпка в тази посока.

Герджиков: Работи се по изготвянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата

Служебният премиер се надява в конструктивен диалог социалните партньори да постигнат съгласие по темата.

На срещата представителите на КРИБ са акцентирали и върху състоянието на българската енергетика. Те смятат, че е важно тя да бъде конкурентоспособна, както и да се работи по интерконекторите със съседните страни. Министърът на енергетиката Николай Павлов е изразил готовност за активен диалог с всички заинтересовани страни по важните за сектора проблеми, в частност износа на електроенергия.

Работодателите приветстват първите действия на служебния кабинет в сферата на здравеопазването.

- реклама -