Стефан Янев
Снимка: бТВ

Служебният премиер: Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха засегнати от думите ми

Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха засегнати от думите ми. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на парламентарния контрол в парламента. Темата беше повдигната от бившия здравен министър Костадин Ангелов.

Припомняме, че вчера в отворено писмо от Българския лекарски съюз поискаха извинение за казаното по време на блиц контрола в четвъртък от Янев, че „войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва“. Тези думи предизвикаха незабавна реакция от страна на БЛС. В писмото си лекарите подчертаха, че медиците не заслужавали такова отношение, което те определиха като цинично.

Ето какво каза още служебният министър-председател:

„Oтностно необходимостта да се извиня за един разговор, които започна с думата „война“, вкарана от него ( Костадин Ангелов – бел.ред.) във вчерашния блиц контрол, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм съгласен да приема, че е така. Всяка една дейност, която е в интерес на хората, по отношение на тяхното здраве и живот, може да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован какво точно съдържа Хипократовата клетва, но тръгвайки от военната термнология, искам да ви кажа едно, г-н Ангелов, ако вие сте изучавали медицина и знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е значението на думата „война“. Всяка една война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че войната е справедлива. Ако вие в момента искате да внушите, че лекарите участват в несправедлива война, това вероятно е обида към тях. И ако смятате, че мойте думи, които вчера съм казал, са обида към тях, аз съм готов да се извиня на тези, които се чувстват засегнати. Но аз си мисля и моето уважение, и това което съм казвал многократно към всички лекари и медицински специалисити и се борят за човешкия живот – „Дълбока благодарност!“. Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам война, ако мислите, че думите ми са били такива, аз се извинявам. Но по отношение на факта, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, г-н Ангелов, на вас не ви се извинявам.“, заяви Янев.

Източник: 24 часа

- реклама -