Служебният министър на икономиката поиска главите на борда на ДКК

Служебния министър на икономиката Даниела Везиева изложи пред медии позицията на ведомството по темата за Държавната консолидационна компания (ДКК).

Закана

Както се закани, министърът поиска оставките на тримата членове на Съвета на директорите на компанията, които гласуваха уволнението на изпълнителния директор Ваня Караганева.

Ще бъдат предложени двама нови независими членове на директорския борд. Започнала е конкурсна процедура.

Везиева заяви преди дни, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението им да уволнят изпълнителния директор.

Борд

Бордът на холдинга обвинява Караганева в „противозаконни действия и безотговорни бездействия“, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и на държавата.

В отговор Везиева изрази изненадата си, че тримата директори дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение и не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите.

Сигнал

Сезирана от сигнал от изпълнителния директор на ДКК (другият е Рая Каназирева) и медийни публикации, Софийската градска прокуратура съобщи, че е била разпоредена проверка по случая.

Самата Караганева е категорична, че от встъпването й в длъжност като изпълнителен директор на ДКК се е ръководи единствено от интереса на държавата.

- реклама -