Гълъб Донев, локдаун, възрастни, ваксинирани, коронавирус

Служебният кабинет се отказа от идеята за локдаун за най-възрастните

„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда”, заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев пред Нова телевизия.

Преди дни служебният зам.-здравен министър Александър Златанов нееднозначно заяви, че ако заболеваемостта продължи да нараства и обстановката в болниците стане по-тежка, ще има локдаун – и той ще започне от неваксинираните и възрастните.

Предложението обаче предизвика вълна от негативни реакции в условията на предизборна кампания.

В интервюто пред Нова телевизия Донев защити предприетите мерки за задължителен зелен сертификат, които изкараха бизнеса на масов протест вчера.

„Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, заяви Донев.

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13. За управляващите успех ще бъде, когато това число бъде ограничено под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

„Въвеждането на тези мерки първо гарантират правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така, че да гарантират живота и здравето на всички. Както и те самите да ползват всички права”, добави вицепремиерът и подчерта, че с въведените мерки заведенията и местата за развлечение могат да работят на 100%, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да предоставят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации.

Той посочи, че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър за в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.

- реклама -