Кунчев, Бургас, мерки, контрол

Служебният кабинет с план да удължи летния сезон през септември

Искаме да направим рекламна кампания за вътрешния пазар и за съседни пазари – Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Турция и така да се опитаме да удължим летния туристически сезон през септември.

Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров пред Нова телевизия. Времето е хубаво, измества се лятото, мисля, че можем да го постигнем, добави той.

Плажовете са чисти, има туристи, настроението е добро и сезонът, макар и кратък, ще бъде по-добър от миналата година, отбеляза още Димитров.

Той обаче посочи, че ще има лек спад – с около 20-25 процента спрямо 2019 г.

Министър Димитров отбеляза кампанията за промотиране на България и каза, че в тази връзка ще направи и посещения в съседни държави за срещи със своите колеги, което ще помогне и за зимния сезон.

Служебният министър на туризма се обърна отново с апел към българите да изберат българското Черноморие.

Той припомни, че вече има възможност да го направят и с ваучери за храна, което беше прието в Народното събрание.

Ваучерите са удобен инструмент, ще дадат допълнителна възможност за туризма, каза Димитров.

Министърът отбеляза, че ваучерите ще важат за всяка една туристическа услуга, която е по Закона за туризма – хотелиерство, ресторантьорство, спа процедури.

Нашата основна идея е да се опитаме да ги направим постоянно, каза той. Димитров посочи, че 1 млрд. лв.  е сумата, която е отпусната за ваучери, и изрази надежда за туризъм от тях да отидат между 200 и 300 млн. лв.

Илин Димитров каза, че има три остри проблема, които трябва да се решат – протичането на лятото в условия на здравна криза, разплащането на хотелиерите по украинската програма за бежанци и категоризацията на хотелите.

По програмата за украинските бежанци има много забавяния, над 500 жалби от хотелиери са постъпили само за 20 дни, обработени са 90 процента от тях и средствата ще бъдат платени в най-бърз порядък, може би до края на следващата седмица, каза министър Димитров.

Категоризацията на хотелите е другият проблем, на който ще се търси решение.

Там също има забавяне – има 960 преписки за забавяния, обещали сме до края на сезона те да бъдат под сто, каза още Димитров.

Относно случаи със завишени цени на медицинските услуги по Черноморието, Илин Димитров коментира, че е провел среща със здравния министър, ще бъде направена проверка на частните медицински центрове – какво се случва там и по какъв начин ценообразуват.

Той каза, че за оставащите дни от сезона ще бъде засилена работата на държавните медицински центрове, за да могат по-адекватно да лекуват.

Ще се отпуснат и още няколко линейки за Слънчев бряг и Златни пясъци.

За зимния сезон ще има две ключови думи – „сигурност“ и „предвидимост“, каза министър Илин Димитров.

Идеята е от началото до края на туристическата услуга да се уверим, че сме подготвени и да не влизаме в ситуация, в която браншът ни алармира за някакъв проблем, добави той.

Миналата година зимният сезон беше много успешен. Надяваме се тази година да продължи тази тенденция, каза Димитров.

- реклама -