Флурона, случаи, грип, коронавирус

Случаи на Флурона във все повече държави по света: Какви са симптомите?

След като първи случай на Флурона (едновременно заразяване с грип и коронавирус) беше регистриран при бременна жена в Израел, все повече държави съобщават за още такива пациенти.

В Хърватия бе установен първи случай на флурона, потвърди началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш, цитирана от БТА.

В босненската Република Сръбска също има потвърден случай, съобщава вестник „Новости”. Състоянието на пациента, роден през 2020 г., е стабилно.

Според чешки медии обаче флурона е бил засечен в Чехия още през пролетта на 2020 г. Тогава в клиника лежали няколко пациенти, у които бил открит щамът, но те не сметнали заболяването за някаква сензация, защото то протичало в сравнително лека форма.

При 26-годишен пациент от Северна Македония също е регистрирано двойното заразяване. Той се е върнал от САЩ малко преди Нова година и казва, че е ваксиниран.

Случай на двойно заразяване има и в Испания, а отвъд океана – в САЩ и Бразилия.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

Симптомите са сходни, но лекарите предупреждават, че двойната зараза може да протече по-тежко за пациенти, които не са ваксинирани.

Грипът и COVID-19 са респираторни заболявания и могат да причинят подобни симптоми като кашлица, хрема, възпалено гърло, треска, главоболие и умора, според Световната здравна организация (СЗО). И двете инфекции се разпространяват чрез капчици и аерозоли.

Възможните усложнения са пневмония и миокардит.

Едновременното заразяване с COVID-19 и грип може да бъде „катастрофално” за имунната система. Такова мнение изразява през септември семейният лекар Ейдриън Бъроус пред CNN.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО?

Флурона може да се лекува и вкъщи, ако симптомите са леки.

Надав Давидович, директор на Училището по обществено здраве в университета Бен-Гурион в Израел обясни, че все още няма достатъчно данни дали процентът на хоспитализация е по-висок при хората, заразени едновременно с грип и COVID-19.

- реклама -