Словения подкрепя присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенген

Словения, която пое от 1 юли председателството на Съвета на Европейския съюз, категорично подкрепя присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенген и иска да включи тази тема в дневния ред, веднага щом страните членки постигнат съгласие по нея, заяви днес словенският министър на вътрешните работи Алеш Хойс, цитиран от Хина.

„Ако говорим честно, ние сме най-заинтересовани от влизането на Хърватия по разбираеми причини и това би облекчило много от проблемите, които имаме на границата, както за Хърватия, така и за Словения“, посочи той пред кореспонденти от Брюксел, поканени в Словения по повод поемането на ротационното председателство.

През следващите шест месеца Хойс ще председателства Съвета по вътрешни работи на ЕС, който отговаря за разширяването на Шенген.

Той каза, че иска да постави въпроса за влизането на трите страни в Шенген на дневен ред, в който и да е момент, но „има усещането“, че това не е добра идея преди всички членки да са постигнали съгласие за разширяването.

Хойс каза, че би било по-разумно да не се гласува, преди да е постигнат пълен консенсус. Той добави, че като председател ще направи най-доброто, за да убеди държавите, които са скептични към разширяването на Шенген, че това е правилно решение.

През юни Европейската комисия призова за разширяване на Шенгенската зона с Хърватия, България и Румъния, които отговарят на всички технически изисквания за членство.
Шенгенската зона включва 26 страни, сред които четири, които не са членки на ЕС – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. От членките на ЕС само Хърватия, България, Румъния, Кипър и Ирландия не са част от свободната от граничен контрол зона.

- реклама -