Словакия остана без правителство след вот на недоверие

Словакия остана без правителство след вот на недоверие. Правителството на малцинството в Словакия на премиера Едуард Хегер загуби вота на недоверие в парламента в четвъртък, съобщи „Ройтерс“.

Вот на недоверие беше приет

от 78 депутати в 150-местния парламент. Най-малко 76 гласа бяха нужни, за да бъде свалено правителството и потенциално да се проправи пътя за предсрочни избори.

Дотам Словакия да остане без кабинет,

се стигна, въпреки последните опити на кабинета да получи подкрепа, което повиши политическата нестабилност в страната.

ЕС предложи отлагане на руското петролно ембарго за Унгария, Словакия и Чехия – Flashnews

Правителството ще остане на поста, докато президентът Зузана Чапутова не назначи друг кабинет, но правомощията му ще бъдат ограничени. Това може да ограничи усилията му да помогне на хората, засегнати от рязко растящите сметки за енергия.

Няколко партии настояваха за избори

догодина, преди редовните през февруари 2024 г., ако кабинетът падне, или като цена за запазването му на власт дотогава.

НАТО обмисля да разположи войски в Словакия – Flashnews

Неуспехът да одобри държавния бюджет за 2023 г. има ефект, защото правителството ще бъде принудено да въведе временен бюджет с лимити на разходите.

В проектобюджета, който в момента

съдържа помощ на стойност 6 милиарда евро за домакинствата, засегнати от високите цени на енергията, дефицитът е 6,4% от брутния вътрешен продукт.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено