Словашкият регулатор блокира партида от ваксината „Спутник V”

Словашкият регулаторен орган заяви днес, че съставът на партида руска ваксина „Спутник V”, доставена в Братислава миналия месец, не може да бъде одобрен.

Производителят на ваксини отвърна на удара в Братислава, настоявайки, че всички партиди на ваксината са преминали през „строг контрол на качеството“.

Бившият премиер Игор Матович беше принуден да напусне поста миналата седмица на фона на скандал около закупуването на два милиона дози от ваксината „Спутник V”, която все още не е получила зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в Европейския съюз.

„Партидите ваксина (Спутник V), използвани в предклинични тестове и клинични проучвания, публикувани в списанието Lancet, нямат същите характеристики и свойства като партидите ваксина, внесени в Словакия“, се казва в изявлението на Държавния институт за контрол на лекарствата (SUKL).

„Само името на препарата го свързва с ваксината „Спутник V”, използвана в около 40 страни по света“, се казва в доклада на SUKL.

Не е възможно само въз основа на лабораторните тестове да се направи заключение относно ефикасността и безопасността върху хората на изпратената в Словакия партида, заяви регулаторът.

Според него, производителят на ваксини не е отговорил на многократните искания за предоставяне на данни за състава на първите 200 000 дози, изпратени в Словакия.

През февруари медицинското списание „Lancet” публикува доклад, който установи, че „Спутник V” има над 90% ефективност срещу симптоматичен Covid-19.

Институтът „Гамалея“, която разработи ваксината, публикува в Туитър становище в защита на своя препарат.

„Всички партиди на „Спутник V” са с едно и също качество и се подлагат на строг контрол на качеството в института„ Гамалея “, пише в позицията.

Производителят твърди, че SUKL е „стартирал кампания за дезинформация срещу „Спутник V“ и отхвърли словашкото твърдение за несъответствие между партидите като „фалшива новина“.

Той добави, че Руският фонд за преки инвестиции, който е подкрепил разработването на „Спутник”, е поискал Словакия „да върне ваксината заради множество нарушения на договора, за да може да се използва в други страни“.

Игор Матович, който остава в правителството като вицепремиер, посети Москва в четвъртък за разговори по „Спутник”.

По повод създалата се ситуация той публикува гневен пост във Фейсбук срещу своите опоненти:

„ПОЗДРАВЛЕНИЯ, ИДИОТИ! Взехте за заложници здравето на милиони хора в Словакия!“ написа той.

„Спутник V” предизвика разделение между държавите от бившия Източен блок, като някои го виждат в него Божи дар, а други го смятат за инструмент за пропаганда на Кремъл.

Днес стана ясно, че Германия ще разговаря с Русия за закупуване на дози „Спутник” в очакване на одобрение от европейските регулатори, без да чака координация от страна на ЕС.

- реклама -