Европейски орган по труда, седалище, Словакия

Словакия ни победи в надпреварата за седалище на Европейския орган по труда

Седалището на бъдещия Европейски орган по труда (European Labour Authority, ELA) ще бъде в Братислава.

Това реши Съветът по заетостта, социалната политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Люксембург.

Кандидатурата на Словакия победи при гласуването с 15 от общо 28 гласа. В надпреварата участваха общо 4 европейски столици – София, Никозия (Кипър), Рига (Латвия) и Братислава (Словакия), съобщава Dir.bg.

Очаква се Европейският орган по труда да започне работа след две години. Той ще работи за съгласуването на действията срещу измамите на пазара на труда в ЕС. Нейните служители ще извършват проверки и ще правят оценки. Всички държави от ЕС ще имат свои представители в новата структура.

Предложението на България за новата европейска служба включваше три сгради в София – „Елипс център“, „Новотел София“ и хотел „Премиер“ като правителството предложи и да покрие наема на службата за първите 18 месеца на агенцията. Предложението е отхвърлено заради ниския стандарт на живот в София.

Никозия пък беше единствената столица, която предложи да приеме безплатно Европейския орган по труда, но за сметка на това дава оферта само за една сграда.

Преди две години България кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата – ЕМА, която трябваше да напусне Лондон заради Брекзит. Тогава страната ни остана на последната 19-а позиция в класирането на ЕК, а за седалище на агенцията беше избран Амстердам.

- реклама -