Атанас Скатов
сн. БГНЕС

Сливен се прости с Атанас Скатов

В сливенския храм „Свети Димитър” днес бе поклонението пред тленните останки на алпиниста Атанас Скатов, който загина след неуспешен опит за зимно изкачване на втория по големи връх на планетата – К2.

сн. БГНЕС

В родния град на алпиниста се събраха негови близки и приятели. В града е много студено, вали сняг и духа силен вятър, но това не спря десетките съграждани на алпиниста да му отдадат почит.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Тленните останки на алпиниста бяха транспортирани от Пакистан, за което съдейства правителството и МВнР, след като застрахователя на Скатов – германска компания, отказа да изплати сумата по транспортиране на тялото.

Скатов

За 42-годишния българин това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на родения в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха – К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Скатов вече бе изкачил Седемте върха (Seven Summits) – най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

- реклама -