Дунав

Следят зорко дигите на Дунав в очакване водите да се покачат

Продължава наблюдението на дигите на река Дунав. Във Видин вчера бе обявена първа степен на опасност от преливане, а в Лом – втора.

Очакваният са в следващите дни нивото да водите да продължи да се покачва

В четвъртък нивото на Дунав в началото на българския участък надхвърли 760 сантиметра. Водата се вдигна с половин метър само за ден. До критичното ниво остава малко повече от метър.

Засега няма залети къщи или застрашени хора. От Община Лом увериха, че имат готовност да реагират с достатъчно пясък и чували, за да не тръгне водата към града.

„Повишеното в момента ниво на река Дунав е често срещано явление по това време на сезона заради повърхностните води и топенето на снеговете. Дори сега продължават валежите в района на средния участък на реката“, разказа пред БНТ инж. Павлин Цонев, директор в Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на р. Дунав“.

По думите му няма опасност от заливане на брега и бреговите съоръжения в българския участък. „При румънския бряг това се случи, защото той има по-равнинен характер, докато при нас брегът е по-висок“, разясни още инж. Цонев.

- реклама -