сертификатите, валидност, документ, ЕК

Следващата седмица ще стане ясно дали зелен сертификат ще се издава при наличието на антитела

Очаква се следващата седмица Министерството на здравеопазването да излезе с решение дали зелен сертификат ще може да се издава при наличието на антитела. Това стана ясно на брифинг на заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов.

„Изискани са становищата на всички експертни съвети. Проучва се и опита по света. Целта е да сме убедени, че взимайки това решение, то ще бъде безопасно“, зави Александър Златанов.

Той каза, че до момента няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, където да помагат с борбата срещу COVID-19. Предложението на здравните власти е свързано с опит за пренасочване на ресурс от места, където има излишък – а те са много малко, към места, където има необходимост от допълнителни медицински кадри.

Александър Златанов изтъкна, че зеленият сертификат работи добре и дава резултати. Много дейности, които при един локдаун биха спрели напълно, сега работят. Той не определи конкретен праг на брой заболели, хоспитализирани или починали пациенти с COVID-19, който да изисква въвеждането на локдаун. Изтъкна, че здравните власти следят не един, а цял комплекс от критерии, заради които би могло да наложи тотално затваряне. Засега такава необходимост няма.

Налице са съвсем дискретни данни за обръщане на тренда на пандемията. Забелязва се и друга тенденция – при много заболели, има по-малко хора в болници.

„Болниците работят геройски и се справят много по-успешно от предишните вълни и затова искам да ги поздравя!“ – каза Александър Златанов.

 

- реклама -