Летище София паспортна концесия проверка пътници служители правителство, мерки, въздушен транспорт, криза

Следващата седмица МС ще разгледа отмяната на концесията на летище София

Решението за отмяна на концесията на летище София ще бъде внесено на заседанието на Министерски съвет другата сряда. Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев.

„Преценка на редовния кабинет е дали ще отмени решението. Аз изтъкнах аргументите си защо трябва да бъде прекратена процедурата по начина, по който е направена”, каза Алексиев.

Той посочи, че има план за спасението на БДЖ, като в момента се преговаря с обглигационерите на БДЖ. „Сигурен съм, че там може да се постигне успех. Това върви по друга линия. Това не може да е сериозен мотив. Не може, защото искаме да решим проблема в един сектор да създаваме проблем в друг сектор. Това не е правилният модел за действие и не отговаря на европейските практики”, категоричен бе Алексиев.

Той увери, че се работи сериозно и в момента графикът за движение на влаковете от 75% е покачен на 93%.

Завареното закъснение от 2500 минути сега е около 680.

Относно това дали се притеснява, че от страна на новото правителство ще има ответни проверки на ведомството, което той е управлявал два месеца, Алексиев обясни, че е правил всичко добросъвестно и е работил два месеца за доброто на сектора и не се притеснява от каквито и да е проверки.

„За два месеца бяха свършени много неща. Стартираха и три проекта, свързани с река Дунав, които не бяха стартирали 2 години”, каза Алексиев и припомни, че миналата седмица имаше конференция заедно с ЕК и еврокомисарят по транспорта, която изрази много добро мнение за това, което е направено по Дунав за 2 месеца. Бил решен и въпросът с командировъчните на автомобилните превозвачи.

„За 2 месеца бяха направени редица добри неща, затова не се притеснявам от проверки. Добре дошъл е моят наследник да проверява всичко, което съм вършил”, заяви Христо Алексиев.

Запитан дали, ако го поканят да остане на поста в редовен кабинет ще приеме, Алексиев посочи, че няма да коментира и каза само, че докато е на тази позиция ще се старае да си върши добросъвестно работата.

- реклама -