Доналд Тръмп рзузнаване ФБР секретна информация Русия

Следовател под прикритие в разследване срещу Доналд Тръмп

ФБР е изпратило следовател под прикритие да разговаря с консултант, работил за президентската кампания на Доналд Тръмп. Той трябвало да установи  имало ли е конфликт на интереси, свързан с Русия. Това съобщи вчера американският всекидневник „Ню Йорк таймс“.

Следователят се срещнал с Джордж Пападопулос в лондонски бар през септември 2016 г. – два месеца преди Тръмп да спечели Белия дом. Следователят се представил като научен сътрудник, заявили запознати със случая, пожелали анонимност.

Инициативата не осигурила според вестника „никакви полезни данни“, но тези разкрития може да снабдят с материал Доналд Тръмп, който критикува действията, представляващи според него „шпионаж“ на президентската му кампания.

Министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар увери по-рано пред конгреса на САЩ, че ще започне разследване за „шпионаж“ спрямо Тръмп от страна на ФБР. ФБР бе инициатор на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър относно подозренията, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г.

Тръмп окачестви продължилото 22 месеца разследване като „лов на вещици“; то предизвика обвинения срещу 34 души, включително Пападопулос, и три компании. Прекарал 12 дни в затвора, Пападопулос се призна за виновен, че е лъгал ФБР, и обеща да сътрудничи.

- реклама -