Следобедна дрямка на работното място. Къде е задължително?

Финландия въвежда следобедна дрямка на работното място. Профсъюзите в страната са стигнали до извода, че сънят в средата на работния ден се отразява благоприятно на продуктивността на служителите, а от там и на финансовото състояние на фирмите.

В зависимост от политиката на конкретната фирма разрешеният сън е от 30 до 60 минути. Допитване сред служители от различни компании показва, че много от тях се оплакват от умора на работното място, физически дискомфорт, като болки в гърба и ставите при седяща работа. Затова и хората искат да си тръгнат максимално бързо след края на работния ден.

Така се стига до въвеждането на новата идея – да се спи на работното място и работодателят да ти плаща за това. Към момента тази практика се прилага само в столицата Хелзинки, но става все по-модерна. Според медиите във Финландия съвсем скоро обедният сън на работното място ще се разпространи и сред фирми в други градове.

Някои компании дори наемат специалисти, които водят тих корпоративен час, помагайки на хората да се отпуснат и да научат повече за медитацията.

- реклама -