Следизборно: Лесен гювеч в няколко стъпки (РЕЦЕПТА)

Изборните страсти вече отшумяват и идва време за вечеря. Предлагаме ви рецепта за лесен гювеч със свинско месо, която е лесна, а ястието не се нуждае от течност или допълнително мазнина. Гювечът се приготвя бавно на слаб огън, продуктите вътре се задушават, „обменят“ вкусове и крайният резултат е извънредно вкусен.

ПРОДУКТИ

Лук 1-2 глави
2 моркова
свинско месо от бут или врат 400 г
Картофи 400 г
гъби 100 г нарязани
Грах 100 г замразен или консервиран
чушки 2-3 мариновани или пресни
Чесън 3 скилидки
доматено пюре 1 с.л.
сол
смлян черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ

  • Месото се измива и подсушава, нарязва се на едри кубчета.
  • Картофите, лукът, морковите се обелват и се нарязват на едро.
  • Чушките се отцеждат и се нарязват на едри ивици.
  • Глинен гювеч или йенска тенджера се намазва с тънък слой мазнина.
  • На дъното на гювеча се поставят половината от зеленчуците (замразените не се размразяват!).
  • Отгоре се нарежда месото, обеленият и нарязан на едро чесън.
  • Всичко се овкусява със сол и черен пипер.
  • Покрива се с останалите зеленчуци и се овкусява отново по желание.
  • Накрая най-отгоре се разпределя доматеното пюре.
  • Фурната се загрява на 140 С.
  • Гювечът със свинско месо се похлупва и се пече 3 часа.
  • Гювечът се приготвя бавно на слаб огън, продуктите вътре се задушават, „обменят“ вкусове и крайният резултат е извънредно вкусен
- реклама -