Заваляха оставки: Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кристиян Вигенин и ръководството на ВМРО напускат (ОБНОВЕНА)

Първите реакции на политическите партии и инициативните комитети след изборите в неделя вече са факт. 

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов обяви, че дава оставка от партийната позиция. Изпълнителният съвет на формацията също подава оставка и се насрочва заседание на Национален съвет на партията, който да избере ново ръководство. Причината за оставката е слабият резултат на изборите на 14 ноември.

„Най-големият дял от отговорността за представянето на изборите пада на мен и затова подавам оставка“, каза Христо Иванов.

ДБ в ступор

Той заяви, че като лидер на „Да, България“ в оставка ще предложи на Националния съвет да бъде даден мандат на бъдещата парламентарна група на „Демократична България“ да подкрепи започване на разговори с „Продължаваме промяната“ за формиране на коалиция.

По-късно оставка хвърли и председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ /ДБ/ Атанас Атанасов.

„Резултатът ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност“, написа във той Facebook. В обръщението си Атанасов добавя, че на основание член от Устава на ДСБ, след съгласуване с националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите, ще свика Национално събрание на формацията за избор на председател и национално ръководство.

„В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност – посочва Атанасов. Заедно с другите лидери на „Демократична България“ сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито“, пише още лидерът на ДСБ.

Часове след като доскорошния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов не успя да се нареди дори на трето място в напреварата за президент, от инициативата „Правосъдие за всеки“ пък се извиниха за издигането му.

Извинение

Ден след вота Пепи Кънчев (така адвокат Петромир Кънчев се подписва в социалната мрежа) написа във фейсбук, че този избор се е оказал грешка и че пътищата на инициативния комитет и на кандидата са се разделили още в самото начало на кампанията. „Правосъдие за всеки“ бе ядрото на инициативния комитет, издигнал председателя на ВКС за кандидат-президент.

„Искам да се извиня на всички, които подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите“, написа днес Пепи Кънчев в профила си в социалната мрежа. Емил Георгиев от инициативния комитет също поднесе извинения.

„Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам. Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея“, написа Емил Георгиев в блога си.

На изборите за държавен глава на 14 ноември Лозан Панов остана с пети резултат и според неокончателните данни събира 3,32% от гласовете. Пепи Кънчев разказва, че първоначално били впечатлени от битките, които Панов водил във ВСС срещу чугуненото статукво и за някаква реформа отвътре и вярвали, че като държавен глава ще продължи да го прави.

Фалшив герой

„Репликата за „фалшивия герой“ тъкмо бе изречена. Тогава събрахме щаба да поговорим за посланията на кампанията. Идеята беше кандидатът и ИК да имаме ясни послания към хората и да бъдат в синфония“, пише Кънчев.

„Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания“, пише още Кънчев.

Междувременно стана ясно, че има подадена първа оставка и при Столетницата, която към момента се нарежда четвърта в изборното класиране. Кристиан Вигенин подава оставка като шеф на предизборния щаб на БСП. Това съобщи самият той с пост във фейсбук, след като по данни на ЦИК в 12 часа при обработени 75,69% секционни протоколи БСП остава четвърта политическа сила с 10,35%.

„Не постигнахме целите си. Оттеглям се като председател на Националния предизборен щаб“, написа Вигенин. И благодари на колегите си от щаба, които работили усърдно и сърцато. Зам.-шефът на БСП обяснява, че не е привърженик на вътрешнопартийните откровения във фейсбук, така че ще сподели анализа си първо на партийните форуми, които предстоят.

Оставки и във ВМРО

По-късно и от изпълнителния комитет на ВМРО заявиха, че хвърлят оставка. Това става ясно от пост на партията във фейсбук. Ето какво се казва в него:

„Благодарим за подкрепата на истинските български родолюбци, които избраха ВМРО. Благодарим за подкрепата в тежката политическа, икономическа и здравна обстановка.

След анализ на изборните резултати ръководството на ВМРО, в лицето на Изпълнителния комитет, взе решение да подаде оставка. Реши също такада свика Организационен съвет, с цел подготовка и свикване на конгрес на ПП „ВМРО – Българско национално движение“. Задача на този конгрес ще бъде да вземе решения за бъдещето на Организацията и да избере ново ръководство.

Оставаме верни на българската национална кауза. Призоваваме българските политически партии, представени в Народното събрание, да не отстъпват от защитата на българските интереси в Македония. Кауза, която ние ще продължим да браним с цената на всичко.“

 

- реклама -