джипове
сн. Фейсбук

След забраната: Джипове продължават да извозват туристи към Рилските езера

Вчера и днес пред лифтовете към Рилските езера се вият огромни опашки от туристи, желаещи да посетят природната забележителност.

Неотдавна държавата спря джиповете по пътя към езерата, което насочи нелегалният трафик от тях  към лифтовете, които търпят огромно натоварване.

За съжаление обаче въпреки министерската забрана, джиповете продължават и този уикенд да качват туристи към Седемте езера.

Затова свидетелстват множество снимки и видеа на потребители в социалните мрежи.

Контролът дали джипове продължават да се движат или не в планината бе възложен на служителите на парк „Рила“, както и на РИОСВ София.

сн. БГНЕС

КАКВО КАЗАХА ОТ ПОЛИЦИЯТА ПО СЛУЧАЯ – ЧЕТЕТЕ ТУК

Навалицата от много туристи в почивните и отпускарски дни отново повдига въпроса за извършването на Оценка на въздействието на околната среда в Рила, след като според еколози дори пашата на коне в планината трябва да бъде забранена, защото влияе на екосистемата там.

От години в публичното пространство се дискутират методи за ограничение на пътникопотока при езерата с цел да се запази природата там. Предложенията варираха от въвеждане на потребителска такса за посещение – която би ограничила единствено по-бедните българи, но не би намалила посещенията в природния парк, – до въвеждане на дневни лимити на посетителите в парка, за да бъде дадена възможност на природата поетапно да се възстанови.

- реклама -