След вятъра на летище София: Над 2000 си търсят парите за издуханите самолети

12 самолета дадоха „на заден“, след като узнаха, че поривите на летището достигат до 80 км/ч. А пътниците в тях вместо в София в крайна сметка се озоваха в Букурещ, Пловдив и Солун.

Летище София в нито един момент не е затваряло и всички откази от кацания са по лично решение на пилота, обясниха от аерогарата.

Оттам посочиха, че през целия период е имало и самолети, които са кацали и излитали при същите условия, но и че окончателното решението за кацане в крайна сметка винаги е на екипажа.

Условия

Именно поради факта, че летището не е било затворено, пътниците имат правото да се борят за обезщетенията, гарантирани с регламент на ЕС.

Една част от тях са всички онези пасажери, които кацнаха на други летища. Другата част са пътниците за излитащите от София полети, които е трябвало да бъдат обслужени с некацналите самолети.

Съгласно регламента на ЕС за закъснение с над 3 ч. всеки пътник има право на обезщетение от 500 лв. за полети до 1500 км разстояние. И на обезщетение от 800 лв. до 3500 км. Най-голямо е обезщетението – от 1200 лв. за над 3500 км разстояние.

Хаос

Вчера по обед около половината от некацналите в сряда полети успяха да се доберат до летище София, а графикът постепенно влизаше в ред.

Същевременно обаче отново заради вятъра и вчера имаше отказано кацане. Този път самолетът бе на „Бритиш Еруейз“, като по решение на екипажа кацането е отменено. А машината е насочена към Букурещ.

Засегнати в сряда бяха полети и други полети. Като тези от Лондон, Мюнхен, Берлин, Париж, Варна. Както и тези излитащи от Тел Aвив, Рим, Дъблин, Виена и Букурещ. Засегнати бяха и всички съответни излитащи полети от София.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено