infoz - infoz.bg - picture | 2019 - Стара Загора, новини

След вота: Оставки, балотаж и резултати (ОБЗОР)

Изборите в неделя, които ще влязат в историята с най-ниската избирателна активност досега, се оказваха разтърсващи за партиите. Часове след вота 2 в 1, заваляха оставки, а резултатите показват, че в нС влизат 7 партии, а кандидатите за „Дондуков“ 2 Румен Радев и Анастас Герджиков ще тррябва да премерят сили на балотаж.

Първи официални резултати

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува първите официални данни за страната от изборите за президент, както и за парламентарния вот.

Утре е стокът, в който ЦИК трябва да вземе решение дали има избран президент или ще има втори тур. Срокът за гласуването за народни представители изтича в четвъртък.

Според ЦИК изборите са минали спокойно и без излишно напрежение.

♦ Президентски избори

При обработени 99.51% СИК протоколи в РИК към 18:30 ч. Румен Радев и Илияна Йотова получават 49.45% от гласовете, съобщава Централната избирателна комисия. За тях са гласували 1 312 261 души.

Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева-Матеева е на второ място с 22.85%. Това означава, че за тях са гласували 606 441 души, по данните до момента от ЦИК.

Така следващата неделя се очертава балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков.
избори президент.

Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото според данните са гласували 11.51%. За него са гласували 305 562 души.

За Костадин Костадинов и Елена Гунчева – 3.92%; за Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе – 3.65%; за Луна Йорданова и Иглена Илиева – 0.81%.

♦ Парламентарни избори

Политическата формация начело с Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната“ води на предсрочните парламентарни избори, показват данните на ЦИК, публикувани в 18:30 ч. днес, въз основа на обработката на 99.51% от протоколите.

25.65% от хората са гласували за „ПП”, това са 666 837 души. ГЕРБ-СДС остава на второ място с 22.80% и 592 796 души. ДПС получава до момента 12.92% и 335 781 души, които са дали своя глас за тях, по последните данни на ЦИК.

Българската социалистическа партия е на четвърта позиция с 10.26% от гласовете. Партията „Има такъв народ“ е с 9.52% от гласовете. Още две партии влизат в парламента – „Демократична България“ с 6.34% и Партия „Възраждане“, получила 4.86%.

Под 4-процентния праг остават: „Изправи се БГ! Ние идваме!“ – 2.29%; „ВМРО – Българско национална движение“ – 1.08%; „Българска социалдемокрация – Евролевица“ – 0.53%; партия „Атака“ – 0.46%.

Трус сред партиите

Резултатите от парламентарния вот предизвикаха днес оставки в ръководствата на три политически сили – БСП, „Да, България“ и ВМРО. Познати лица от БСП поискаха и оставката на председателя на партията Корнелия Нинова.

Демократична България

Във видеообръщение във фейсбук председателят на „Да, България“ Христо Иванов съобщи, че той и целият Изпълнителен съвет на партията са подали оставка.
Според данните при обработени 93,28 на сто СИК протоколи в РИК „Демократична България – Обединение“ получава 6,16 процента.

„Днес проведохме Изпълнителния съвет /ИС/ на „Да, България“, на който се обединихме около мнението, че резултатът от вота е изключително лош“, заяви Иванов. Причините са много и различни, но трябва се носи отговорност, убеден е той.

Членовете на Изпълнителния съвет на „Да, България“ смятат, че резултатът от изборите показва значително отстъпление спрямо тези от 4 април и 11 юли и в този смисъл може да бъде оценен като много сериозен удар по способността на „Демократична България“ /ДБ/ да изпълнява онези мисии, каузи, с които се е натоварила, посочи Иванов. По думите му, това е много сериозен знак от поддръжниците на ДБ и членовете на демократичната общност за оттеглено доверие.

„В крайна сметка за това как съвместявахме парламентарна и президентска кампания /очевидно не ни се отдаде добре/, с какви послания влязохме в тази кампания, организационното състояние на „Да, България“ – отговорност носи председателят на партията“, подчерта Иванов.

Утре ще заседава Националният съвет на формацията, на който ще бъдат предложени няколко решения, сред които е свикване на Национална конференция, която да избере ново ръководство. Преди нея Иванов ще предложи да бъде проведена поредица от вътрешнопартийни дискусии, на които да бъде обсъдено бъдещето на „Да, България“. По думите му, неговата оставка и на ИС са сериозна предпоставка за такава дискусия и възможност всеки да поеме отговорност. На заседанието утре на Националния съвет Христо Иванов ще предложи да бъде даден отсега мандат на бъдещата парламентарна група в частта й „Да, България“ да подкрепи бъдещо управление на „Продължаваме промяната“/ПП/. Националният съвет ще даде ясен знак с принципни рамки, в които бъдещата парламентарна група ще може веднага да влезе в разговор с ПП.

Този резултат е много лош, изисква сериозно преосмисляне на курса, отбеляза Христо Иванов. „Демократична България“ е коалиция, в която инвестирахме всички заедно с ДСБ и Зелено движение като траен инструмент на представителство, очевидно сме допуснали слабости, но никой друг в момента не си поставя амбицията да осъществява трайно политическо представителство на демократичната общност, продължи председателят в оставка. Затова той апелира – „да пазим този инструмент“.

„В крайна сметка мисля, че най-голям дял от отговорността за това положение се пада на мен и затова подавам тази оставка“, обобщи Христо Иванов. Според него предстоят тежки решения. „ДБ ще участва активно в излъчването на правителство, съобразявайки се с мястото, което са ни отредили избирателите, но и със съзнанието, че каузите никой не ги е отменил“, увери лидерът в оставка.

И лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подаде оставка. Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност. Това обяви председателя на ДСБ и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов.

„В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност – посочва Атанасов. Заедно с другите лидери на „Демократична България“ сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито“, пише в обръщението си лидерът на ДСБ.

Столетницата

В пост във фейсбук заместник-председателят на БСП и председател на предизборния щаб Кристиан Вигенин съобщи, че се оттегля като председател на Националния предизборен щаб на партията. „Резултатите от изборите вече се изясниха, макар да не са окончателни. Не постигнахме целите си“, заявява той.
Според данните при обработени 93,28 на сто СИК протоколи в РИК „БСП за България“ е четвърта политическа сила с 10,28 на сто.

„Благодаря на колегите от щаба, работиха усърдно и сърцато, към тях не бива да има никакъв упрек!“, посочва Вигенин. „Използвам повода да благодаря на всички, които гласуваха вчера, и още повече на тези от вас, които подкрепиха „БСП за България“. Топъл поздрав и на всички активисти и кандидати, с които работихме неуморно в кампанията в Пловдив и Ямбол“, пише той. „Горе главата, за униние място няма, борбата за по-добър живот за всеки българин продължава!“, заявява Кристиан Вигенин. „И не забравяйте, имаме още работа – в неделя предстои балотажът между Румен Радев и Анастас Герджиков!“, допълва той.

Воеводите

За оставка на ръководството си съобщи на фейсбук страницата си ВМРО. Партията не можа да прескочи 4-процентната бариера и не влиза в 47-то Народно събрание.

„След анализ на изборните резултати ръководството на ВМРО, в лицето на Изпълнителния комитет, взе решение да подаде оставка и да свика Организационен съвет, с цел подготовка и свикване на конгрес на ПП „ВМРО – Българско национално движение“. Задача на този конгрес ще бъде да вземе решения за бъдещето на Организацията и да избере ново ръководство“, съобщиха от партията.

„Оставаме верни на българската национална кауза. Призоваваме българските политически партии, представени в Народното събрание, да не отстъпват от защитата на българските интереси в Македония. Кауза, която ние ще продължим да браним с цената на всичко“, посочват от ВМРО. „Благодарим за подкрепата на истинските български родолюбци, които избраха ВМРО. Благодарим за подкрепата в тежката политическа, икономическа и здравна обстановка“, заявяват още от партията.

Оставка

Познати лица от БСП поискаха оставката на председателя на партията Корнелия Нинова след резултатите на парламентарните избори, които по предварителни данни отреждат четвърто място за политическата сила.

„Уважаеми другари, симпатизанти, приятели, споделям болката ви“, пише в пост във фейсбук Кирил Добрев, който беше опонент на Нинова на прекия избор за председател на БСП. „Оставям разговора за оставка на собствената съвест на ръководството на БСП само до понеделник“, посочва той.

Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП и говорител на служебния кабинет, поиска незабавната смяна на председателя на партията Корнелия Нинова.
„Оставката е личен акт и Корнелия Нинова вероятно няма да си подаде оставката. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена. Решенията на Нинова вече нямат никакво значение“, пише Кутев в пост във фейсбук.

„Сега важно е дали 130-годишна партия може да реши проблем със собственото си управление. Днес става въпрос за физическото оцеляване на партията и незабавната смяна на председателката е първо условие да продължим напред. После ще се сблъскаме с много други проблеми и спасяването на БСП ще бъде дълъг, труден и несигурен процес. Но така повече не може да се продължи и ден!“, коментира той.

Според други коментари на социалисти във фейсбук пресконференцията на председателя на БСП Корнелия Нинова вчера е трябвало да започне с поемане на отговорност и подаване на оставка.

Снощи Нинова каза, че са имали заседание на Изпълнителното бюро на партията и коалиционен съвет на „БСП за България“, и не са обсъждали въпроса за оставки. Отговорност могат да ни искат, на ръководството и на мен, само членовете на БСП, посочи тя в отговор на въпрос.

- реклама -