грипът, коронавирус, ваксина,

След вирусна инфекция: Колко време заразяваме околните

След вирусна инфекция: Колко време заразяваме околнитеБ Сега, когато респираторните вируси са навсякъде около нас, а и грипът настъпва, неволно се стряскаме, ако някой кихне наблизо.

И неговото уверено: „Вече не съм болен, не се тревожи!“, никак не ни успокоява. Добре е да знаем колко дълго човек може да бъде заразен за околните, след като е прекарал вирусна инфекция.

Грип и настинка

Лекарите препоръчват да се изолираме и да не контактуваме с други още при първите признаци на заболяване – температура, кашлица, хрема. Няма значение какъв вирус сте хванали – не си струва да ходите болни на работа, за да не заразите другите.

Има един категоричен признак дали сте заразни. Когато се бори с вируса, човек поддържа повишена телесна температура. В този момент той е най-опасен. Но веднага щом температурата се нормализира и падне до 36,6 градуса, човекът престава да бъде опасен.

Ковид

Ситуацията с коронавируса е малко по-сложна. Той се разпространява и в червата, поради което е възможно предаване на инфекция дори след нормализиране на температурата. Ако сте напълно сигурни, че имате Ковид, по-добре се изолирайте и изчакайте 7-10 дни от началото на заболяването, за да премахнете напълно възможността да заразите някой друг.

Обърнете внимание, че главният източник на инфекция са децата. Колкото по-малко е детето, толкова по-несъвършен е неговият имунитет, така че вирусът мутира по-бързо и се предава на други хора по-активно, отколкото от възрастни.

- реклама -