След убийството на ген. Сюлеймани: Напрежение между САЩ и Иран

 Ескалация на напрежението между Съединените щати и Иран. При американски ракетен удар в Багдад беше убит командващият елитните ирански бригади „Ал Кудс“ – генерал Касем Сюлеймани.

Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти за смъртта на генерала. Страната обяви тридневен национален траур.

Тръмп: Сюлеймани трябваше да бъде убит преди много години

Тръмп, кюрди, Сирия, Ислямска държава, изтеглянеПрезидентът Доналд Тръмп заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани – който беше убит от американски удар – е трябвало да бъде убит много преди това.

В първите си съществени коментари за операцията, проведена по-рано днес на международното летище в Багдад, Тръмп туитва, че Солеймани „е трябвало да бъде изваден от строя преди много години!“

Солеймани „е убил или ранил тежко хиляди американци за продължителен период от време и е замислял да убие още много… но беше хванат!“, пише Тръмп.

Единствените му по-ранни коментари за драматичната новина включваха туит, съдържащ снимка на американското знаме и друг, в който се казва, че „Иран никога не е печелил война, но никога не е губил преговори!“

Путин: Убийството на Сюлеймани ще влоши ситуацията в Близкия изток

Путин, "Турски поток", България, СърбияУбийството на висшия ирански генерал Касем Сюлеймани при удара на САЩ по Багдад заплашва да влоши ситуацията в Близкия изток, заяви руският президент Владимир Путин.

„Тази акция може сериозно да влоши ситуацията в региона“, каза той по време на телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

ООН: Светът не може да си позволи нова война в Персийския залив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви след убийството на върховния военен командир на Иран от удар на САЩ, че „светът не може да си позволи“ нова война в Персийския залив.

„Генералният секретар твърдо се застъпва за деескалация в Персийския залив“, каза в изявление говорителят на Гутериш. „Това е момент, в който лидерите трябва да проявят максимална сдържаност. Светът не може да си позволи нова война в Персийския залив.“

САЩ обявиха в началото на деня, че е убит Касам Солеймани, командира на иранските сили „Кудс“, при удар по международното летище на Багдад. /

- реклама -