След труса в Турция: Стотици бебета без име и самоличност

Повече от месец след разрушителните земетресения в Южна Турция няколкостотин бебета и малки деца, спасени изпод разрушенията, остават без име и самоличност,

а оцелелите родители изживяват ужаса на това да не знаят каква е съдбата на децата им и отчаяно да ги търсят.

В дните след земетресенията болниците в засегнатия район приемаха стотици бебета и малки деца, извадени от руините,

много от които прекалено малки, за да кажат как се казват.

За да бъдат идентифицирани, те се заснемат, снемат се биометричните им данни и се правят ДНК тестове, които се включват в база данни за земетресенията заедно с всички останали известни сведения.

Въпреки това няколкостотин деца все още са с неизяснена самоличност, съобщиха властите.

Турският министър на семейството и социалните услуги Деря Янък каза вчера, че има 78 деца, чиято самоличност е неизвестна към момента.

В последствие обаче се оказа,

че броят им e значително по-голям.

По данни на полицията общо 213 деца, спасени от земетресенията, които са неспособни да се идентифицират сами, се намират понастоящем в различни болнични и социални заведения. 137 от тези деца са бебета до една годинка, каза заместник-началникът на полицията Ресул Хологлу.

Ръководителят на дирекцията за закрила на децата към министерството на семейството и социалните услуги Кюршат Ергют също призна, че споменатите от министърката 78 деца са само част от всички 213 деца, които земетресенията са лишили от име и самоличност, съобщи новинарският сайт Т24.

В същото време в зоната на земетресенията са издирвани 55 деца и 140 възрастни, каза още Хологлу.

Според неправителствени организации и депутати обаче броят на изчезналите деца доближава хиляда.

„Процедурата за всички деца и другите ранени, извадени от развалините, е те незабавно да бъдат предадени на медицинските спасителни екипи UMKE и на здравните екипи на място. Здравният екип снема личните им данни на мястото, където ги отвеждат, а ако това е невъзможно, се правят техни снимки.

Записва се дори и регистрационният номер на откаралия ги автомобил“, обясни заместник-началникът на турската полиция.

Правят се снимки и се взимат ДНК проби също и на загиналите при земетресението деца, чиято самоличност не е установена, добави Хологлу.

След като децата получат медицинско лечение, биометричните им данни се добавят към база данни за земетресенията,

свързана с национален указател, за който отговаря министерството на правосъдието на Турция, посочва „Уолстрийт джърнъл“.

ДНК проверките обикновено отнемат 10 дни, но работата е ускорена, за да се получат резултати само за три дни, допълва вестникът, цитиран от БТА.

Така са били установени ДНК или биометрични съвпадения между деца и оцелели членове на техните семейства.

След земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер 1649 от общо 1915 непридружени непълнолетни се били предадени на техните семейства, съобщи още министърката на семейството и социалните услуги Деря Янък вчера.

Въпреки активното прилагане на технологиите и научните достижения в процеса на идентификация на бебетата без самоличност,

в някои случаи събирането им с оцелелите родители не може да се обясни по друг начин освен като чудо, а историите им са по-разтърсващи от всяка художествена измислица.

Такава е историята нa майка, приета за лечение в болница в Адана, която минавайки случайно покрай детското отделение, зърва и разпознава рожбата си.

„Имахме някои епични моменти“, споделя пред „Уолстрийт джърнъл“ д-р Нуршах Кескин, лекар в Градската болница в Адана,

която разказа за случая. Д-р Кескин отговаря за координирането на дейностите по събирането на децата с техните родители.

Не по-малко трогателна е историята на двумесечната Фатма, наричана „Енказ бебек“, т.е. „Бебето от отломките“, преди самоличността ѝ да бъде установена. Малкото момиченце губи в земетресението двамата си родители, сирийски бежанци, които избягали от войната в Сирия в турския окръг Кахраманмараш, епицентър на трусовете на 6 февруари.

Бебето било спасено невредимо от съседи, които чули бебешки плач и го предали на здравните екипи.

Впоследствие новороденото е било откарано в Анкара с придружителна бележка, в която заедно с даденото му след земетресението име „Енказ бебек“, били написани кварталът, в който е било открито и телефонът на съседката, която го предала. Именно тази бележка, по чиито следи тръгнал екип на държавната телевизия ТРТ,

в крайна сметка отвела бебето до чичо му, който поел грижата за него след смъртта на двамата родители.

Като приказка звучи и историята на недоносената Масал (в превод името означава „приказка“), с която родителите ѝ успели да се съберат почти цял месец след трусовете, преминал в ужаса да не знаеш къде е детето ти и дали изобщо е живо. Бебето било прехвърляно от едно място на друго, след като болницата, в която се лекувало, била повредено от трусовете.

Малката Масал имала мозъчен кръвоизлив в резултат на преждевременното раждане.

След трусовете се наложило да бъде прехвърляна в няколко болници в различни окръзи и родителите загубили следите ѝ, предаде частната телевизия НТВ. Тази приказка обаче има щастлив край – с помощта на медицинския персонал малката Масал била върната на майка си и баща си, при това здрава и наддала на тегло.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено