След трагедията във Враца: Одит на всички спешни звена у нас (Обзор)

Ще бъде извършен одит на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова след трагичния инцидент във Враца. Разпореден е и преглед на действащия стандарт, както и на спазването на правилата за вътрешния ред и съответните протоколи за поведение.

Реакцията на министъра

Здравният министър добавя, че директорът на врачанската болница я е уведомил, че служителката на регистратура, която е била дежурна, е освободена. Сербезова обаче смята, че това не е достатъчно.

„Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ-Враца и Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Недопустимо е

бюрократични изисквания

да отнемат шанса за живот

в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите. И в същото време с професионална мисъл и бързина да дадат най-доброто от себе си, но и да бъдат емпати, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот”, казва още проф. Сербезова.

Ексхумация на починалата

Междувременно стана ясно, че ексхумират тялото на жената, починала след чакане да бъде приета в болница във Враца. От Прокуратурата обясняват, че това се налага с цел да бъде направена аутопсия и да се изготви съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта. Допълнителните действия по разследването продължават и днес.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление. Деянието е квалифицирано

като причиняване на смърт

поради незнание или немарливо

изпълнение на правно регламентирана дейност.

Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата. Вчера са разпитани свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ – Враца, уточняват от обвинението.

Кой ще се грижи за детето?

Агенцията за социално подпомагане е предприела всички действия за оказване на психологическа и материална подкрепа на детето, чиято майка почина на 30 януари в болница във Враца.

След консултации с най-близките му роднини, започнали още вчера, отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) – Враца ще предприеме мярка на закрила съгласно Закона за закрила на детето, а именно „настаняване в семейство на близки и роднини“.

Детето ще продължи да се

отглежда на същия адрес

в обкръжението на най-близките си роднини. Грижите за него ще поемат бабата и дядото по майчина линия с помощта на лелята.

ДСП – Враца е изпратила писмо до Центъра за обществена подкрепа в областния град за съдействие и осъществяване на кризисна интервенция с цел преодоляване на емоционалните травми и съхраняването на психическото здраве на детето. Момченцето и семейството му ще бъдат насочени за ползване на дългосрочна социална услуга към центъра. Детето вече получава наследствена пенсия за другия си починал родител. Семейството е консултирано за възможността да бъде подпомогнато с помощи съгласно закона, както и по отношение на реда за учредяване на настойнически съвет.

- реклама -