След трагедията в небето над Македония: Продължава разследването на самолетната катастрофа

Четирима български граждани – мъж, жена и двете им деца загинаха при авиокататсрофа с малък самолет в Македония. Инцидентът стана във вторник следобяд. По информация на македонското издание „Курир“ загиналите са Георги Бошнаков, съпругата му Калина и двете им деца- Биляна (18г.) и Гергана(14г.).

Българските власти не съобщават официално имената на жертвите.

Самолетът е тип „Чесна P-210“.  Първият сигнал за инцидента е получен на летището в Скопие. Пилотът е докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това сигналът се губи. Два полицейски хеликоптера тръгват към предполагаемото място в планината Якобица. Намират останките на разбилия се самолет на 35 километра от Скопие в труднодостъпна местност.

На борда са се возили 49-годишен мъж, неговата съпруга и двете им дечица – на 14 и 18 години.

Снимка: Курир

Това, което се знае по бордните карти за самоличността на хората, пътували в самолета е, че в него е пътувал 49-годишен бизнесмен, който се е занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхвърляне на отпадъци. На борда са били и съпругата му, която е адвокат и двете им деца. 49-годишният мъж е имал лиценз за пилотиране, вероятно издаден от българските власти.

От посолството ни в Македония все още нямат официално потвърждение за самоличността на хората в самолета и затова, дали това са хората по бордни карти и имало ли е други хора. Това тепърва ще се изяснява.

В Скопие има сформиран щаб, който трябва да реши по кое време условията ще бъдат подходящи отново да бъдат вдигнати хеликоптери, за да се достигне мястото на инцидента и да започне спасителната операция. Македонските власти са в контакт и с българските си колеги.

От българска страна е подготвен хеликоптер с готов екип на Гранична полиция, който също може да се включи в издирвателните мероприятия. Засега македонските власти са отказали тази помощ. Планината е висока 2 400м., а върхът, на който се случва катастрофа е известен като „пъпа на Македония” – най-високото място в Северна Македония.

По-късно днес се очаква и пресконференция на полицията в Скопие.

Днес следобед спасителните екипи ще стигнат до мястото на катастрофата с малък самолет край Скопие, при която загинаха четирима български граждани. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ авиационният експерт Ангел Борисов.

Борисов посочи, че мястото на инцидента е изключително трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове.

Теренът е много опасен и в този участък не бива да се случва отклонение от маршрута, каза той.

Той коментира и промяната на решението на пилота, който първо е поискал извънредно кацане в Скопие, а след това е продължил към София.

Експертът допусна, че освен лошото време, пилотска грешка, трябва да се изследва и вероятността за отказ на двигателя на самолета

 

- реклама -