Черноземен

След срутването на църквата в Черноземен

След като църквата в хисарското село Черноземен започна да се руши, Пловдивската митрополия излезе със съобщение, че паднал е само дървеният навес и призова миряни да дойдат в неделя да разчистват.

С автобуси в селото ще дойдат и 240 свещеници.

В същото време Министерството на културата запечата сградата и забрани достъпа до нея. Църквата е в такова състояние, след като митрополит Николай не разреши ремонт по одобрен проект на общината за 700 000 лв.. Аргументът му е, че много цени в офертите са завишени. Но и не направи нищо, за да ремонтира църквата, така че тя започна да се срутва сама.

Черноземен

Миряни се организират да дойдат в Черноземен в неделя. Целта им е по- скоро да протестират авторитарните действия на Пловдивския митрополит. Ще пристигнат хора от Асеновград и Батак, които не за пръв път изразяват своето несъгласие.

Ще има и хора от други места в енорията, където църквите са в подобно състояние. Отказаният от дядо Николай проект, изготвен през 2010 година е съгласуван и разрешен от три министерства- на културата, на земеделието и на финансите, както и от Дирекцията на вероизповеданията.

- реклама -