Тереза Мей преговори ЕС Брекзит Брюксел, споразумение

След срещите на Мей в Брюксел: Брекзит остава с неясен изход

Лидерите на ЕС искат напускането на Великобритания да стане със споразумение.

Това съобщи британският премиер Тереза Мей след срещите си с лидерите на ЕС в Брюксел.

„Това, което чувам и виждам от лидерите, е желание да работим заедно за излизането на Великобритания от ЕС със споразумение“, каза Мей.

„Няма да е лесно, но председателят Юнкер и аз се съгласихме, че сега ще започнат преговори за намиране на решение и за отговаряне на безпокойствата на британския парламент, за да получим мнозинство там“, каза тя.

Доналд Туск обаче заяви в Туитър, че все още не се забелязва пробив.

„Дебатите бяха силови, но конструктивни. Въпреки различията, двете страни смятат, че трябва да продължи търсенето на решения, което да намери възможно най-широка подкрепа в британския парламент и същевременно да отговоря на дадените от Европейския съвет насоки”, съобщи Маргаритис Схинас.

Европарламентът също е категоричен в подкрепата си на вече договореното.

„Това е единственото решение за напускане на Великобритания с правила, което гарантира запазването на мира в Ирландия и едновременно с това – целостта на единния пазар”, каза председателят на ЕП Антонио Таяни.

Така че, за момента по всичко изглежда, че двете страни остават на различни позиции, особено по въпроса за твърдата граница между двете Ирландии.

Совалката на Мей беше придружена от протест в Брюксел срещу излизането на Великобритания от съюза на сляпо и без споразумение.

Преговорите продължават и следващата седмица.

- реклама -