След срещата с ПП: Има ли „да“ от ДБ за нов кабинет? (Обзор)

След срещата с ПП: Има ли „да“ от ДБ за нов кабинет? За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори, каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов след разговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство с премиер Асен Василев, предаде Novini.bg.

Ще участваме с целия ресурс, който имаме. Благодарихме на премиера в оставка Кирил Петков за свършеното през последните 6 месеца, което дава много добра основа, от която да се продължи, добави Иванов.

От думите му стана ясно, че на срещата е обсъдена програмата, като споделят оценката да се стъпи върху ясна програма, която да дава посока, да извежда приоритети. Съпредседателят на ДБ добави към обявените от ПП и БСП приоритети темиета конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген и еврозоната.Също така укрепване на сектор „Сигурност“ и модернизиране на армията. Към темата за образованието бихме искали да добавим по-активна дейност по отношение на културната дейност и демографията., заяви Иванов.

Христо Иванов каза, че излиза от срещата с оптимизъм, а тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. За мен това е най-важният залог, колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Очаквам сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет. Червени линии не сме чертали, смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност, каза още Христо Иванов.

Асен Василев каза, че ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група. Структура и персонален състав не са обсъждани, допълни Василев.

По-рано днес представители на ПП проведоха разговори и с БСП. След срещата беше обявено, че на срещата е постигнато съгласие по приоритетите на правителството.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено