Путин Ердоган Русия Турция Турски поток ембарго тероризъм Сирия

След срещата Путин-Ердоган: Конструкнивни разговори, вдигане на ембаргото и старт на Турски поток

„Драги ми приятелю, Владимир…“

Президентите на Турция и Русия излезоха със съвместна прескоференция след разговорите им.

Ето какво се договориха двамата:

  1. Владимир Путин нарече разговорите с турския си президент конструктивни и важни за двустранните отношения. Възстановяват се връзките от предкризисната ситуация. Ердоган се обърна с „драги ми приятелю, Владимир“ и заговори за нова ос в отношенията между двете държави.
  2. Путин и Ердоган се договориха за страт на проекта Турски поток. Политическите решения и договорки са направени. Турция е готова да обезпечи доставките на газ за Европа по този газопровод. Турция възнамерява да предостави статут на „стратегическа инвестиция“ на проекта за АЕЦ „Аккую“.

    „Впрочем, ще отбележа, че определени решения, за които ние говорихме по-рано, вече са взети от турската страна по редица големи проекти – например, строителството на ядрената електроцентрала „Аккую“ и газопроводната система „Турски поток“, каза стопанинът на Кремъл.

    Русия знае за готовността на България да се възобнови проекта за газопровод „Южен поток“, но са необходими железобетонни юридически гаранции.

  3. Русия и Турция споделят общо становище по отношение на тероризма.
  4. Кризата в Сирия може да бъде решена само с дипломатически средства. „Възгледите ни не винаги са съвпадали и отделно ще разменим информация и ще потърсим решения на срещи на спецслужбите, външните министерства и министерствата на отбраната. Общата ни цел е урегулиране на сирийската криза и на тази основа ще взимаме решения„, заяви Путин.
  5. Анкара предоставя гаранции за сигурността на руските туристи в Турция. Обмисля се възобновяването на чартърните полети, обяви руския президент
  6. Обмисля се сваляне на ембаргото за турски стоки на руския пазар. Качеството ще бъде щателно проверено.
- реклама -