Еродган Путин туризъм Русия Турция

След срещата на Путин с Ердоган: Безвизов режим, туризъм и „Турски поток“

Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган проведоха преговори в Кремъл.

Основните теми:

Енергийни проекти – Изграждането на АЕЦ „Акую“ е един от ключовите проекти между страните в енергийния сектор. Според Путин стартирането на първия блок на станцията е насрочено за 2023 г., за стогодишнината на Република Турция.

Путин подчерта, че е необходимо да се завърши изграждането на приемателен терминал за газопровода „Турски поток“ на черноморското крайбрежие на Турция, за да може газопроводът да работи през тази година.

Реджеп Ердоган обяви, че сухопътната част на „Турски поток“ ще бъде построена до края на годината. В отговор Путин изрази увереност, че тръбопроводът и атомната електроцентрала „Акую“ ще бъдат пуснати в експлоатация навреме.

Икономическо сътрудничество – Двете държави ще работят за разширяване на търговията. Активизирането на инвестиционното сътрудничество ще допринесе за стартирането на нови съвместни проекти в различни сектори на икономиката: в промишлеността, металургията, селското стопанство, високотехнологичния сектор“, каза Путин.

„През последните години турският бизнес откри за себе си много руски области: Владимирска, Пензенска, Калужка, Краснодарска и Ставрополски край“, добави той.
Путин отбеляза, че Русия и Турция са ключови търговско-инвестиционни партньори. По думите му двустранната търговия миналата година е нараснала с почти 16% и е надвишила 25,5 млрд. долара, а обемът на взаимните инвестиции е около 20 млрд. долара.

Във военната сфера:

Путин отбеляза необходимостта от засилване на сътрудничеството във военната сфера.

„На първо място, ние говорим за завършване на договора за доставка на ракетни системи С-400 „Триумф“, съобщи държавният глава.

Президентът подчерта, че освен ракетните системи С-400, има и други проекти за доставка на военна продукция в Турция.

Безвизов режим:

Лидерите на държавите обсъдиха и перспективите за пълно премахване на визовия режим между страните.

Според Путин това ще бъде възможно след решаване на сирийския проблем.
Досега президентите на Русия и Турция успяха да постигнат споразумение, според което притежателите на служебни паспорти да пътуват от Турция до Русия без визи.

Туризъм:

„Турция се радва на голяма популярност сред руските туристи, които посещават не само курортите, но и многочислените исторически и културни забележителности“, заяви Путин. И напомни на турския си колега, че Русия е номер едно в статистиката на Турция по отношение на чуждестранни туристи. Путин отбеляза, че Москва високо цени вниманието, което турските власти отделят за безопасността и комфорта на руснаците в страната.

 

- реклама -