Заев

След срещата Меркел – Заев: Германия иска стабилни Балкани

Канцлерът Ангела Меркел съобщи, че през септември Бундестагът ще реши дали да одобри започването на преговори между ЕС и Северна Македония в съответствие с установените процедури на Федерална република Германия по въпросите на разширяването на съюза. Това беше съобщено след заседанието с правителствената делегация на Северна Македония в Берлин, водена от президента Зоран Заев, в която участваха заместник-председателя по европейските въпроси Б. Османи и външния министър Никола Димитров.

На срещата канцлерът подчерта, че Северна Македония е изпълнила очакваното и че Берлин гледа на това много положително

По време на срещата министър-председателят Заев заяви, че Северна Македония има пълно доверие на канцлера Меркел и подкрепя нейната политика за процеса на разширяване на ЕС, както и политиката й към Западните Балкани.

Беше посочено, че Федерална Република Германия е стратегически партньор на Северна Македония, с който работим заедно по политиките на помирение в Западните Балкани, стабилизирането на региона и осигуряването на икономически напредък и демократична трансформация, процес, който ще завърши с интеграцията на страната в ЕС.

Министър председателя Заев подчерта след срещата, че е доволен, че Министерството на външните работи на Федерална Република Германия има положително отношение към Северна Македония по отношение на началото на преговорите за членство в ЕС и че ще бъдат уважени процедурите и демократичните правила, които ще дадат възможност на Бундестага да вземе положително решение през септември, каза премиера.

На срещата на делегацията на правителството на Северна Македония в Берлин беше потвърдено, че в Германия, както и други държави-членки са доволни от резултатите от реформите, което е подчертано в доклада на Европейската комисия. Македонската страна силно вярва, че тази година Северна Македония ще започне преговори за членство с Европейския съюз, присъединявайки се към Сърбия и Черна гора.

- реклама -