Пирогов проверки д-р Иван Маджаров, Пирогов, среща, Министерство на здравеопазването
Снимка: БГНЕС

След среща в МЗ: Ще правят проверка на проверката на НЗОК за „Пирогов“

„Със здравното министерство имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“.

Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след среща със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори“, отбеляза той.

Д-р Маджаров посочи, че и двете страни са се извинили за разменените реплики и тона.

„Установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи.

Имаме уверението от новото ръководство, че са обжалвани. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от „Пирогов“ преди произнасяне на компетентните органи. На трето място – имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“. Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от „Пирогов“. Обединяваме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите“, отбеляза председателят на БЛС. На срещата е бил обсъждан начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

„Има много изговорени неща. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви и много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват“, подчерта д-р Маджаров.

Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби.

Това заяви от своя страна д-р Камен Данов от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон. Представителите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще занесем тези четири точки, по които постигнахме съгласие, на колегите е болницата“, допълни той. Д-р Данов е предложил на служебния здравен министър да предложи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки. Той подчерта, че цялата система има нужда от реформа.

- реклама -