След среща с военния министър: Радев видя заплаха за сигурността ни

Заплаха за сигурността на България видя президентът Румен Радев след среща с военния министър Стефан Янев.

„Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимостта им с партньорите от НАТО“. Това заяви държавният глава, след като обсъди състоянието на Българската армия с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни, предаде БНТ.

По думите на президента

неглижирането на военното въоръжение

и нашите съюзни ангажименти са най-голямата заплаха за сигурността на България. За да се преодолее този проблем, са необходими постоянни действия, допълни държавният глава.

„Да не се сещаме за армията от криза на криза и от ръководство на ръководство.

Необходими са постоянни ангажименти,

а не еднократни актове на закупуване на въоръжение“, каза Радев. Той съобщи, че вече има информация, че доставката на поръчаните изтребителите F-16 ще закъснее и то не с малко.

„Това е тревожно за въоръжените ни сили. Поставя на изпитание личния ни състав и създава рискове да загубим въздушния си суверенитет“ – заяви президентът. Той насочи

отговорността за закъснението

на доставките към бившите управляващи от ГЕРБ, защото договорите са сключени в рамките на тяхното управление.

„Създаването на българска батальонна бойна група няма да реши проблемите на сигурността ни, но изграждането ѝ е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме, че можем да отговорим в случай на криза“, допълни президентът.

Кризата между Русия и Украйна

създава заплаха за сигурността не само на България, но и на цяла Европа, това е криза с глобални измерения, коментира Радев. Той отново изтъкна, че не трябва да се допуска военен конфликт, а да се търси решение чрез средствата на дипломацията.

Чакаме 130 испански военни в база „Граф Игнатиево“

До края на седмицата в база Граф Игнатиево ще пристигнат четирите испански изтребители Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Заедно със самолетите в базата идват и 130 военнослужещи от наземния им персонал. Данните съобщи Министерството на отбраната.

Министерският съвет реши на 24 януари да разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Испания. 

Полетите на испанските изтребители няма да са сметка на българските данъкоплатци. Според sofiaglobe.com, всяка от страните ще заплаща разходите за своите самолети и персонал

При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители МиГ-29 ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО. 

Испанските летци ще охраняват въздушното ни пространство до 31 март. 

До тази година българските Военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ и през 2017 г. – със сили и средства от ВВС на Република Италия.

- реклама -