производители, текстил, маски, защитни облекла, Борисов, среща

След среща с Борисов: Български производители започват да шият защитни облекла и маски – Видео

Български производители имат готовност за производство на защитни облекла и маски.

Това съобщиха те по време на среща с премиера Бойко Борисов.

Георги Бижев, представител на текстилна фабрика в Габрово, обясни, че предприятието има опит в изработването на непромокаеми облекла. Предложихме, независимо от това какъв ще бъде материалът на облеклата, да се залепи мембрана. Бижев подчерта, че фабриката има възможност да залепи мембрана на над 60-70 хиляди метра плат и обясни, че ще имат нужда и от консултация с вирусолозите.

От утре започваме да произвеждаме маска за многократна употреба, каза Бисер Шарков, производител на защитни маски. По отношение на маските за еднократна употреба той обясни, че в момента има не повече от 100-200 хиляди бройки, а най-близкият производител е в Турция.

„Хората не знаят за какво се използват маските. Маските са няколко вида. Едните са медицинска за еднократна употреба. В момента у нас има надали повече от 100 хил. Така че тях ги забравяме“, обясни на срещата Шарков.

Другата е масова маска клас I и задържа частици до 5 микрона. Още не е измерен вируса, но се очаква да е 0,3 микрона. Тоест няма да можем да се предпазим с нито една маска.

Трябва ни водонепроницаемо облекло, това е заданието, каза премиерът Борисов и допълни, че шевовете трябва също да са обезопасени. Ще платим всичко, увери премиерът Борисов.

Трябва ни водонепромокаемо облекло. Това е заданието.

Облеклото, което можем да произведем и шевовете трябва да са обезопасени, максимално бързо да се направи модел, кройка. Не става въпрос за печалби. Трябва да проявим патриотизъм и да покажем, че можем да се обединим в борбата с вируса, каза министърът-председателят Борисов по време на срещата.

Хубавото на облеклото е, че може да се пере, дезинфекцира.

Да покажем, че фабриките ни не са само за ишлеме, каза още премиерът.

- реклама -