сн. БГНЕС

След спешна среща при Борисов: Стартът на ТОЛ системата се отлага за 27 март

До 27 март ще има гратисен период за ТОЛ системата, която трябваше да стартира на 1 март. Това стана ясно след спешна среща на транспортния бранш с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Дотогава превозвачите трябва да се сдобият с GPS устройства, които да измерват изминатите километри и съответно да се платят.

По-рано автобусните превозвачи заявиха, че не са готови за новата система и заплашиха, че транспорта може да спре на 1 март.

Пред премиера тази вечер превозвачите обясниха, че има изисквания от доставчиците на GPS устройства. Те искали договорите им да са ексклузивни и да се сключват за срок от 10 години.

„Ако не свърши в рамките на 7 %, няма тол система“, заяви Бойко Борисов по време на срещата във връзка с комисионната на националните доставчици на услугата, които взимат 7 % от платените тол такси.
„Затова, ако сте ок – 7 % забиваме и това е. Не го ли направите на 27 –ми се срещаме и ви казвам: продължавайте да плащате винетки“, каза още премиерът.

сн. БГНЕС

„Молбата е ми е преди да се направи, да се заговори за протести, за недоволство, обадете ми се. Няма случай да не съм ви приел. Ето сега се върнах, затова ви приемам сега. Иначе аз щях да дойда на кръглата маса, да ви чуя там и това щяхме да си го спестим. Това са ни условията. Това са ни сроковете, съвместно действаме, за да можем парите, които се акумулират да отиват пак за пътна безопасност“, каза премиерът Бойко Борисов на превозвачите.

- реклама -