Габрово охрана протест бунт

След снощния бунт: Габрово осъмна под полицейска охрана

След снощната ескалация на напрежението в Габрово, градът осъмна под полицейска охрана.

Сили на жандармерията и на областната дирекция на вътрешните работи в Ловеч дойдоха в града за да охраняват обществения ред.

Това съобщава БНТ.

Всичко започна след след като няколкостотин души се събраха на спонтанен протест, организиран в социалните мрежи.

Хората излязоха да изразят възмущението си от нападението и побоя на служител в магазин от трима мъже от ромски произход, освободени 24 часа след задържането им, без повдигнати обвинения. Случаят стана известен благодарение на клип, разпространен в социалните мрежи.

Едва след това полицията задържа повторно нападателите. А гневът на хората прерасна в размирици. Първоначално те се опитаха да разбият вратите на следствието в града с обвинението, че полицията пази престъпниците. А след това чупиха прозорци и предмети в кварталите „Шиваров мост“ и „Бичкиня“, откъдето се предполага, че са нападателите. Късно вечерта напрежението беше овладяно.

Страхувам се това припламване тук да не стигне някъде другаде.

Не трябва да стигаме дотам хората да смятат, че раздаването на присъди е в техните ръце. Става дума за криминално проявено лице. Не ме карайте да коментирам действия на съд и прокуратура. Всички институции трябва да се мобилизират.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който по спешност е пристигнал в Габрово. „Има време да се прави анализ на ситуацията. Трябва да се върне редът и спокойствието. Анализът трябва да се направи сега. Една от причините е начинът по който се коментират интеграционните политики. Не толерирам никакви форми на насилие. Имаме безредици, имаме и провокации“, коментира още Дончев.

„Според Конституцията имаме свободно движение на хора, но при спазване на нормите и законите. Въпросните лица са местни, родени са тук и доколкото знам не живеят в общинско жилище. Поне един от тях работи в сметосъбирането, не знам дали още е на работа или е уволнен“, допълни той.

- реклама -