След скока на цените в шофьорските курсове: Има ли отлив на желаещи да изкарат книжка

С 18 процента са поскъпнали шофьорските курсове през миналата година. По данни на Евростат България заема втора позиция в Европейския съюз по ръст на курсовете за шофьори в периода от 2020 до 2022 година. Какво включва цената на обучителен курс за най-масовата категория В и има ли отлив на желаещи – отговор потърси Наталия Йорданова.

Според автомобилните инструктори причината за ръста на курсовете за шофьори е повишението на цените на горивата. Цените за обучение на шофьори в Русе са едни от най-ниските в страната, казва инструкторът Наско Николов.

„В Пловдив, например, курсът е между 1200 и 1500 лв. Подобно е в София, Разград и Варна. Тук е малко по-добре положението”, казва той.

Неопитните водачи в Русе често се сблъскват с интензивно движение, разкопаните улици и липсата на толерантност от страна на останалите участници в движението. Според школите за обучение на шофьори цената на курса трябва да е по-висока, но заради намаляващото население и ниските заплати, това щяло да доведе до отлив на курсисти.

- реклама -